Usko hyvän (timelapsen) tekemiseen, osa 2

Pääsin tekemään Helsingin tuomiokirkkoseurakunnalle kaksi mainosvideota liittyen loka-marraskuun seurakuntavaaleihin. Ensimmäinen video esitteli perinteisemmän videon keinoin luottamushenkilöiden toimintaa ja kehotti asettumaan ehdolle vaaleihin. Jälkimmäinen video on mainos ja muistutus siitä, että päätösvalta on lopulta aina äänestäjällä. Sain kakkosvideon toteuttamiseen vapaammat kädet, ja mieleeni tuli heti, että haluan käyttää timelapse-videota.

Jos 2000-luvun lopun kuvaustrendi oli karkkimainen HDR-kuvaus, alkoi 2010-luku timelapse-kuvauksen suurtuottaja-aikakautena. Nopeutettuun videokuvaan verrattuna valokuvakameralla pitkää, hidasta sarjaa kuvatessa on etuna muunmuassa se, että resoluutiot sallivat kuvassa reilun “ajon”, eli kuvan sisällä zoomaamisen. Lisäksi kuvasarjan esityöstömahdollisuudet ovat ainakin teoriassa melkoisesti laajemmat.

Materiaali on kuvattu välillä heinäkuu-lokakuu, joten kelit tietysti vaihtelivat merkittävästi. Tällä on sikäli merkitystä, että timelapsea kuvattaessa joudut istumaan tai seisomaan kameran vieressä koko kuvausajan, tässä tapauksessa kahdestakymmenestä minuutista kahteen tuntiin. Ensimmäisiä pätkiä kuvatessa oli jatkuva hiki ja aurinkorasvan kanssa sai läträtä jatkuvasti. Viimeistä viedessä taas tumput olivat umpijäässä ja alumiinijalustaa pirteän raikas kantaa ilman hansikkaita.

Kokeilimme testimielessä myös Instagramin tuolloin juuri julkaisemaa Hyperlapse-appia iPhonella ja ajelimme ympäri keskustaa puhelin ikkunasta roikkuen. Materiaali ei kuitenkaan oikein istunut videon ilmeeseen, ja lopulliseen versioon päätyi vain kaksi muutaman sekuntin klippiä. Hyperlapse on mielestäni vähän yllättäen parhaimmillaan paikalta kuvattaessa, eikä liikkeessä, kuten ihmiset sitä tuntuvat pääasiassa käyttävän. Vapaallakin kädellä tehdyllä ultrahitaalla panoroinnilla tai tilttauksella saa aikaan melko vaikuttavia lopputuloksia, kunhan vaan pitää huolta että kuvausalueella tapahtuu jotain, joko luonnon tai ihmisten toimesta.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestysviikko 27.10.–31.10., varsinainen vaalipäivä sunnuntai 9.11.


Timelapset kuvattu Sigma 28mm 1.8 ja Nikkor 85mm 1.8 linsseillä. Videot Sigma 70-200mm 2.8.

This entry was posted in Events, Helsinki, People, Street and tagged , , , , , .

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*